Kamp Yeri Önemi

14-12-2019 02:23
Kamp Yeri Önemi
Kamp yaparken kampın kurulacağı yerin seçimi önemlidir. Aşağıdaki metin kamp yeri seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatıyor.
 
Öncelikle düzgün, çok fazla ortalıkta bulunmayan, temiz bir nokta seçilmelidir.Taş düşmesi, toprak kayması ve çığ gibi tehlikelere karşı yamaç diplerine çadır kurulmamalıdır.Yıldırım düşmesi ve fırtınaya karşı tepe ve yamaç üstlerine (zirvelerine) çadır kurmamalıdır. Su kaynaklarının olduğu bölgeye yakın olun. Ancak kesinlikle su kenarına veya dere yatağına kamp kurmayın sonra ıslak bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Aynı zamanda vahşi hayvanlar da susayacaktır ve kampınıza misafir olacaktır. Çukur içine çadır kurmayın her zaman tehlikedesiniz demektir. Böyle bir hata yaparsanız yağmur yağması sonucunda bir çukura değil bir göle kamp attığınızı anlayabilirsiniz:)

Kurumuş veya kurumaya yüz tutmuş, hatta mümkünse hiçbir ağacın altına çadır kurmayın. Tepenize büyük bir dal düşebileceği gibi;
ateş yakma durumunda yükselen çok sıcak havayla yaş dalları da kurutabilirsiniz.
Eğimli alanda kamp kurmayın. Çadırınızı yazın gölgelik ve geç saatlerde güneş alan yerlere kurun, kışın ise tam tersini uygulamaya dikkat edin.
Kamp yerini tepelerle çevrili, fazla rüzgâr altı olmayan yerlerde kurun. Bu bölge ısısını koruyacağı gibi fırtınada da koruyucu görevi görecektir.
Doğada güven içinde gecelemek için kamp yeri doğru seçilmelidir. En iyi kamp yeri de, en güzel manzaralı yer değil, en güvenli yerdir.

Kamp yeri seçerken şu hususlara dikkat etmeliyiz.

1. Dere yataklarına kamp kurulmamalıdır. Hava günlük güneşlik olsa bile, bulunduğunuz yerden çok uzaklarda yağacak bir  yağmur, gece sel altında kalmanıza neden olabilir.  Sürüklenmiş ağaçların ve kayaların olduğu kumlu dere yataklarından kesinlikle uzak durun. Çünkü bunlar geçmişte sel olduğunu gösterir.. Aslında etrafınıza biraz dikkatle bakınca, geçmiş sel izlerini görmek ve suyun hangi seviyeye kadar yükseldiğini anlamak mümkündür. Kamp yeri bu seviyenin en az 4-5 metre üzerinde olmalıdır.

2. Heyelan bölgelerine kamp kurulmamalıdır. Heyelan toprağın ya da kayaların sürüklenmesi ile oluşabilir. Bu tip bölgeleri, eğime, kökleri ile birlikte sürüklenmiş ağaçlara, toprak ve kayalara bakarak anlayabiliriz. Ayrıca sarı ve açık kahverengi renkli toprak/kayalık bölgeler muhtemel heyelan bölgeleridir. Aslında uzman olmaya gerek yok. Kamp kuracağınız bölgeyi ”daha önce heyelan olmuş mu, olmamış mı?” bir de o açıdan inceleyin, mutlaka anlayacaksınız.

3. Kaya duvarlarının altına kamp kurulmamalıdır. Gece ve gündüz ısı farklılıklarından dolayı, kayalarda sürekli kılcal çatlamalar olur. Bunlar belirli bir seviyeye ulaştığında koparak düşerler. Özellikle güneşin doğuşundan ve batışından sonraki ilk 1-2 saat daha yoğun görülürler. Erciyes Çobanini’nde kamp kuranlar bütün gece kopan kayaların sesini dinleyebilirler.

4. Sert rüzgarlara açık zirvelere kamp kurulmamalıdır. Gece dev bir ağacın üzerinize devrilmesi mümkündür. Bu bölgeler rüzgardan devrilmiş ağaçlarla doludur. Bir ağaç mezarlığını andırırlar. Devrilmemiş ağaçların da bazıları,büyük ihtimalle önceki fırtınalardan hasarlıdır.

5. Yoğun ormanlık ve çalılık alanlarda kamp kurulmamalıdır. Bu tip yerler yabani hayvanlar ile ani karşılaşmalara neden olur. Hayvanlara çadırınızı görmelerini ve uzak durmalarını sağlayacak bir açık alan bırakmak şarttır. En yoğun ormanlık alanda bile bu tip küçük açık alanlar mevcuttur.

6. Kurumuş ya da yan yatmış ağaçların altına kamp kurmayın.. Gece çadırınızın üstüne bir ağacın devrilmesi veya dal düşmesi mümkündür. Özellikle bir yana yan yatmış ağaçların altına kamp kurmayın. ABD’de bu ağaçların adı ”Dul Bırakan” dır. Çok mecbur kalırsanızda ağacın yattığı yönün aksine kampınızı kurun.

7. Yüksekteki  açıklık alanlara veya açık alandaki tek ağaç altına kamp kurmayın.. Yüksek açık alanlara kamp kurduğunuzda en yüksek nokta siz olursunuz. Özellikle bu kötü havalarda yıldırım açısından ciddi risk içerir. Açık alanlardaki tek ağaçlarda yıldırım tehdidine açıktır. Bu nedenle altına kamp kurulmamalıdır. (Bunun istisnaları olabilir. Örneğin çölde açık alanda kamp kurmaktan başka seçeneğiniz yoktur. O durumda da en alçak noktaya kamp kurmaya çalışın)

8. Patikalar üzerine kamp kurmayın. Hayvanlar bu patikaları kullanır ve kampınız tam yolları üstünde kalır. (Karacabey, Longoz ormanları keşfinde, havanın kararmak üzere olması nedeniyle bile bile bu hatayı yaptım. Gece yarısı, sayısı 10’u bulan yaban ineği çadırıma dayandı.)

9. Bulunduğunuz yerde tek ve küçük bir su kaynağı varsa, kaynağın hemen yanına kamp kurmayın. Gece su içmeye gelen hayvanlar, bir müddet korkup yaklaşamasalar bile, susuzluk er geç galip gelecek ve su içmeye geleceklerdir. Bu durumda kampınızı su kaynağından asgari 100 metre uzağa kurun.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.